AgPlus Enerji Hizmetleri AgPlus Enerji Hizmetleri

S.S.S

AGP Enerji Mühendislik A.Ş

1- Regülasyon nedir?

Regülasyon,Fransızca kökenli bir sözcük olup “düzenleme,tertip etme” anlamına gelmektedir.Herhangi bir konuda yapılan düzemlemeler “regülasyon kavramı ile ifade edilir.

2- Voltaj regülatörü nedir ? Neye yarar?

Şebeke gerilimindeki yükselme, düşme ve tüm dengesizlikleri önleyerek gerilim regülasyonu yapan cihazlardır. Olası voltaj problemlerini gidererek, konforlu ve nitelikli enerjiye ulaşımın devamlılığını sağlar.Her türlü bilgisayar sistemi, faks, fotokopi, tıp ve laboratuvar cihazlarında, ev ve iş yeri aydınlatmasında, komple daire ve ofis beslemelerinde, imalathaneler ve atölyelerde emniyetle kullanılır.Şebeke voltajının düzensiz ve güvenilmez olduğu yerlerde, cihazlarını sorunsuz çalışması için ekonomik bir çözümdür.

3-Monofaze regülatör ile trifaze regülatör arasındaki farklar nelerdir?

Monofaze regülatörler, düşük güç tüketimi olan yerlerde tercih edilen 1-50 kVA arası regülatörlerdir.Tek fazdan gelen enerjiyi regüle ederek yine tek faz olarak sisteme aktarırlar..

Trifaze regülatörler ise yüksek güç tüketimi olan yerlerde kullanılan regülatörlerdir.10,5 kVA dan 2000kVA’ya kadar geniş bir yelpazede üretilirler.Üç fazdan gelen enerjiyi regüle ederek yine üç faz olarak sisteme aktarırlar.

4- Voltaj regülatörü ile Kesintisiz Güç Kaynağı arasında fark nedir? 

Voltaj regülatörü, var olan enerjinin dengeli şekilde sisteme girmesini sağlar.Kesintisiz güç kaynağı ise olası enerji kesintilerinde enerji devamlılığını(sahip olduğu akü kapasitesi ölçüsünde) sağlayan cihazlardır.Voltaj regülatörleri dengesiz akımların oluşturacağı zararları önlerken,Kesintisiz Güç Kaynakları ise beklenilmeyen enerji kesintilerinin oluşturacağı zararları önlerler.

5- Regülatörlerin  ömrü kaç yıldır ? 

Regülatörlerin ömürleri ortalama olarak 10 yıldır.Fakat bu ortalama ömür süresi, tüm elektronik cihazlarda olduğu gibi, regülatörlerde de  bir çok değişkene bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Cihazın bulunduğu ortamdan, kullanıcı hassasiyetine varıncaya dek çeşitlendirilebilecek bu değişkenler sonucunda farklı ömür süreleri ortaya çıkarken, yukarıda da belirtildiği 10 yıl regülatör  cihazlarının ortalama ömür süreleri olrak kabul edilir.

6- Regülatörde bakır sargılı ve alüminyum sargılı trafo kullanımı neleri değiştirir?

Bakır,alüminyuma göre akım taşıma kapasitesi ve direnci daha yüksek bir metaldir. Bakır sargı ile yapılan regülatörlerin akım taşıma hızı ve direnci de buna bağlı olarak  alüminyuma göre nispeten daha yüksektir.Bu nedenle bazı regülatörlerde bakır sargı kullanılırken bazılarında ise alüminyum sargı kullanılır.

 

7. Servo regülatör ile statik regülatör arasındaki benzerlikler ve farklar nelerdir?

Servo Regülatörde Trafo ve varyak sistemi dolayısı ile verim % 90 civarındadır. Statik Regülatörde ,güç ünitelerinde Yariletken teknolojisi ve thristör kullanıldığı için verim %95 .Servo Regülatörde Önpanelde çıkış voltmetresi ile giriş – çıkış için indikatör lambalar vardır.
Statik Regülatörde LCD önpanel ile; giriş voltajı, çıkış voltajı, çıkış % yük, sıcaklık, arıza bilgileri vs. bilgiler vardır.Servo Regülatör Büyük olduğundan fazla yer kaplar,Aşırı nemli ve tozlu ortamlarda kullanılmaz.Statik Regülatör Küçük ve ergonomiktir. Her türlü ortamda güvenle kullanılabilir.vardır.Servo Regülatörde  Varyak – motor sistemi ile regülasyon yapılır. Düzeltme hızı max. 80 V/sn. dir. Statik Regülatörde Thristör teknolojisi ile regülasyon yapılır. Düzeltme hızı 500 V/sn. dir.Servo Regülatörde Mekanik bağlantılı varyak- motor sistemi zamanla aşındığı için elektriğin aşırı değişken olduğu yerlerde arıza oranı daha yüksektir.   Statik Regülatörde,İçerisinde hiçbir hareketli parça bulunmadığı için zamanla veya çalışma ile arızalanması sözkonusu değildir.Servo Regülatörde Varyak üzerinde regülasyon için hareket ettirilen kömürlerin 1-2 yıl aralıkla kontrol edilmeleri ve temizlenmeleri gereklidir.Statik Regülatörde Bakım ve temizlik gerektirecek herhangi bir parça yoktur. Küçük boyutlu ve hafiftir.Servo Regülatör Eski bir teknolojidir.Statik Regülatör Yeni teknolojidir.Servo Regülatörün Mekanik ve elektriksel yapısından dolayı düzeltme yapabileceği giriş voltaj aralığı sınırlıdır. Giriş voltaj aralığı MAX: 120 VAC – 260 VAC dir. Statik Regülatörün Düzeltme yapabileceği giriş voltaj aralığı çok geniştir. Giriş voltaj aralığı 90 VAC – 300 VAC olarak üretilebilir.